Ιστορία του Βουτσαρά

Κοντά στον ποταμό Θειούντα (Κουτιφαρίνα) και πριν την συμβολή του με το γειτονικό Βρυόρεμα, σε υψόμετρο 550 μ. και σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από το Λεοντάρι, βρίσκεται ο Βουτσαράς που παλιότερα από την εποχή των Ενετών (1700),έφερε την ονομασία Ζαϊμι.

Το όνομα Βουτσαράς που καθιερώθηκε από το 1918, παραπέμπει στον φεουδάρχη του Μεσαίωνα, τον γενναίο Λάκωνα Βουτσαρά ή Δοξαπατρη,υπερασπιστή του κάστρου Αράκλοβου κατά την εποχή της Φραγγοκρατίας,που λέγεται ότι διατηρούσε πύργο στο παλαιό χωριό, που βρισκόταν δυτικά του σημερινού, στην τοποθεσία Παλιοχώρια.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, που είναι χτισμένο πάνω σε ένα πλάτωμα,και βόρεια των πηγών της Κουτιφαρίνας,βρισκόταν η αρχαία Μαλέα ή Μηδέα ή Μηλέα,Μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αιγύτιδας που συνέβαλε στον πολιτισμό της Μεγάλης Πόλεως( 371 -361 πχ )και έκτοτε διαλύθηκε.

Εντύπωση άλλωστε προκαλούν και τα σημερινά τοπωνύμια της περιοχής,αδιάψευστοι κρίκοι διασύνδεσης του χωριού με το παρελθόν του, όπως Μάλι Κάμπος,δηλαδή κάμπος της Μαλέας, Μηλοκατάραχα (καταράχια της Μηλέας) κ.α.

Ο σημερινός επισκέπτης του μπορεί να απολαύσει το δάσος με τις βαλανιδιές, παρατεταμένη πεζοπορία προς τα Καλιβέικα πηγάδια,αλλά και το μοναδικό αγνάντεμα από την Ψηληράχη και το Αλώνι του Σινάπι σε μια πανοραμική, ανεπανάληπτη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.